Hverdagsliv

Hvordan leve livet som en konge, selv om du er fattig som en fis?

16. september 2018

Det å være blakk kan virkelig lære oss alle å leve livet til det fulle helt uten at det må koste noe. Tro meg, jeg har opp gjennom årene vært gjennom hundrevis av perioder hvor jeg har måttet overleve på omtrent ingenting. Noen ganger så suger det, men jeg har lært meg noen hverdagstriks som gjør det mulig å dra fokuset vekk fra penger og over på det gode livet byr på…

Først må jeg starte med å taste at dette ikke er et skriveri til deg som lurer på hvordan du kan fylle opp sparekontoen din selv om du tjener under gjennomsnittet månedelig. La oss bare være ærlige, det er ikke gjennomførbart for mange av oss uansett. Går vi i null er det et mirakel og #lifegoals. Vi bor i et land hvor det er dyrt å leve og enkelte av disse luksustingene som folk tenker at er lett å kvitte seg med, de må vi faktisk bare ha for å kunne henge med som nordmenn.  Det Netflix-abonnementet trenger både kidden din og du, det er faktisk ikke praktisk gjennomførbart å gå for å spare månedskortet på bussen – og den vennefesten med gjengen din trenger hodet ditt for å ikke gå helt i oppløsning.

Mine beste tips til å leve som en konge og gjøre fete ting, uten at du må tjene 650K i året og ha arvet halve luksusen din fra foreldre: 

• Lag en liste over alle luksusting du har i livet ditt og kvitt deg med de du ikke bruker ukentlig. 

– må du virkelig ha både Netflix, HBO, Viaplay og diverse nettjenester fra TV-kanaler? Hundrelappene flyr og mange av oss har kun disse fordi vi en gang for ett år siden skulle se EN SERIE. Kanseller. Dessuten dukker det gjerne opp en gratismåned når du har brukt for dem igjen.

– Trenger du virkelig et betal-abonnement på SPOTIFY når den gratis versjonen er like god og nettopp det; GRATIS! For den tøffe perioden i livet ditt kan det være sykt godt å spare noen hundre kroner på disse tingene. Plutselig har du kanskje råd til en tur på byen, hyttetur, eller en ny jakke – og det helt uten å måtte kvitte deg med noenting.  Du må bare overleve en Dr. Greve-reklame i mellom Miley Cyrus og Roxette. Litt i intimvask for en ny jakke? Det er verdt det.

• Vær verten når det skal festes og vorses med venner og bekjente

– det å invitere folk hjem til seg kommer med mange bonuser. Om du lar hjemmet ditt være stedet hvor folk koser seg og henger sammen, så slipper dere å bruke masse penger på overprisede utesteder. Hvorfor bruke masse penger på lav alkoholprosent og halvfulle glass fra en svett og uhøvlet bartender, når du kan drikke deg selv deilig med valgfri prosent og egenmikset DJ-liste på anlegget (med Dr. Greve-reklame som alle kan lolle av).

– og dessuten kan du be folk ta med seg egen drikke og litt snacks. Du stiller med hjem, god stemning og påfølgende vaskedame-tjenester. Lønna utover den gode stemningen og minner for livet er all gjenglemte alkoholen som sponser din neste fest uten at du må ut med ei krone. Vinn vinn. Dessuten er det mest sannsynlig godteri igjen også – så da slipper du bruke penger på det på en søndag.

• Benytt deg av rabattkoder når du handler på nettet, eller i butikken. 

– Du vet den rabattkoden du fikk fra Zalando for å bruke på ditt neste kjøp når du handler der sist? Hvorfor i helvete tok du ikke vare på den? Nå sitter du der og har lyst på nye jeans, men budsjettet tilsier maks 500 kroner og den fremtidige lykkebuksa di koster 699? Hadde vært digg å ha hatt den rabattkoden på «30% OFF», da? Samle alltid på disse. Skriv i notatblokka på telefonen, legg rabattkort i en fast skuff – og ta vare på kvitteringer med tilbud. Det kan fort bli forskjellen på å være 40, feit og ferdig, eller 40, fresh og freidig !

• Ta på deg en ekstrajobb!

– Nei, jeg mener ikke at du skal ta på deg enda en ekstra fastjobb hos noen. Det har vi faktisk ikke tid til, for la oss være ærlige; vi som tjener mindre enn gjennomsnittet jobber allerede mere enn de som tjener over gjennomsnittet i våre lavtlønnsyrker. Men jeg mener at du skal tjene litt penger på din gode ferdighet, egenskap, eller kunnskap. I Norge kan du tjene 6000,- skattefritt for å gjøre noen en privat tjeneste. Noen regler:

– arbeidet må skje hjemme, i hagen, på hytta eller i båten til arbeidsgiver.

– du kan ikke motta mere en 6000,- fra hver oppdragsgiver.

– betalingen må skje privat og direkte fra arbeidsgiver til arbeidstaker.

– man kan ikke ha et firma, eller jobbe for et firma som tilbyr den samme tjenesten.

Så da er det bare å tilby deg å male et rom, skru sammen møbler, flytte ut av et hjem, sette opp et kjøkken, vaske ned en trapp, eller sette opp en list. Svopp – en tusing, eller tre i lomma – og du har plutselig råd til den festivalbilletten som du alltid har drømt om å delta på.

• Følg med på gode tilbud, slå til og ikke vent om tilbudet er for godt til å være sant. 

– Jeg får veldig ofte spørsmål om hvordan jeg har råd til å stikke på festival 2-3 ganger i året? Vell. Det er fordi jeg følger med. Jeg følger alle festivaler i alle kanaler og har på varslinger for gode tilbud. Om du ser bort fra de aller største penge-sluk-festivalene som overpriser seg grunnet alt for dyre artister, så vil de resterende alltid komme til et tidspunkt for desperasjonen grunnet manglende billettsalg nærmer seg. Da kommer megatilbudene; «2 for 1», «Halv pris» og «gruppeavslag». Slå til. Det er penger spart og du kan plutselig ha råd til en ekstra runde i baren, ute-lunsj, eller den regninga som desperat skriker etter oppmerksomhet.

– og et siste festivaltips; «Kjøp ihvertfall ikke billetter på forhåndssalg. Det er å kaste penger ut vinduet, ass. Det er alltid noen som selger billig – og en ting; Du må ikke dra på den største og feteste festivalen, for festival handler om god stemning, opplevelser med venner, nye og annerledes musikkbekjentskaper og en miks av livets goder. Internasjonal artist er ingen garanti for god opplevelse, men en liten unik og hardtarbeidende en derimot? Garantert opptatt av å levere varene.

• Det er helt i orden å lure vennene dine til å tro at du er mye mere fancy enn du faktisk er.

– Du vet når du bare må i den venners-venner-festen hvor det henger en masse kleine folk som du må forholde deg til for å opprettholde litt sosial status og godvilje i forbindelse med nettverksbygging ? De folka der betyr ikke noe for deg personlig – det er helt greit å lure dem. Hell litt ukorka hvitvin på en gammel champagne-flaske og sett KIWI-posen din med billig-cider i badekaret for å fylle opp stetteglasset når du er på do. Hjemmefest ? Ta vare på den sjukt dyre såpedispenseren fra L’occetane de Provence og fyll den opp med FIRST PRICE. Ingen merker det. Håndsåpe er håndsåpe.

• Siste punkt; Delta på gratiseventer og kulturelle eventer i nærmiljøet ditt.

Norge florerer av eventer og happenings i både små og store byer. Veldig mange er gratis og koster dermed ikke ei krone. Gratis dag på by-museet, utekino, morning-beat, moteshow og butikkåpninger. Du trenger ikke like jazz for å delta på en jazzkonsert – og du må ikke elske fjøslukt for å sjekke ut Bondens Torg neste lørdag. Plutselig så har du lært noe nytt, fått en ny lidenskap, eller sitter igjen med en opplevelse du kan snakke om å tenke på i månedsvis. Kanskje fikk du en ny venn også. Om du ikke har råd til å være kresen, så skal du heller ikke være det – ingen liker kresne folk uansett.

Dessuten ser du sjukt interessant og spennende ut på Instagram om du deltar på variert opplegg hele tiden – alle jålebassene som følger deg vil bli så imponert over hvor kultivert og reflektert du er. Og bare tenke neste gang dere møtes og du kan dele fersk-fra-boksen kunnskap om miljøproblematikken plasten i havet skaper.

– og det helt uten at det koster en krone!

En liten oppsummering:

• kvitt deg med unødvendig luksus

• vær verten og lag festen

• benytt deg av rabattkoder

• slå til på gode tilbud

• oppgrader deg selv til semi-fancy

• benytt deg av gratistilbud

Håper denne bloggen var en fin greie på en søndag, vi fortjener alle å leve det beste livet vi kan.

Snakkes, da.

Og du; Del gjerne!

//Sølve

 

 

Du kommer til å like

1 Comment

 • Reply Gro Irene 16. september 2018 at 13:53

  Å leve et godt liv med lite penger er en kunst! Det krever planlegging, prioritering og en konstant bevisst rundt forbruk i hverdagen. Samtidig lærer man seg å sette pris på de små tingene i hverdagen, og å ha fokus på de store tingene som virkelig betyr noe; familie og andre mennesker man er glad i, god helse og den slags.

  Tillater meg å slenge med et par tips, kanskje spesielt for de som har barn;

  – barn vokser fort ut av klærne sine og må stadig ha noe nytt; selg det som er pent og brukbart, og bruk pengene på det neste de må ha.
  – handle klær og sko på på tilbud eller brukt, det også flott å arve!
  – når tiden kommer for Halloween eller bursdager hvor de skal kle seg ut, lån kostyme av en venn!
  – handle mat på tilbud, benytt kuponger og rabattordninger! Jeg plukker stadig med meg noe gratis på Coop ☺
  – ikke kast mat, planlegg og bruk opp matrester
  – pant alt, alltid!
  – la bilen stå
  – naturen er gratis! Både for fine aktiviteter med barna, og som treningssenter for oss voksne Man kan også ta den kaffen sammen med en venn som man aldri har tid til, mens barna leker.
  – benytt anledninger som jul og bursdag til å ønske ting som barnet (eller du selv) trenger
  – følg med i lokalavisen og på Facebook for gratis arrangementer og begivenheter for barn
  – ekte vennskap og kjærlighet fra trygge voksne koster ingenting ❤

 • Legg igjen din kommentar