Hverdagsliv, Trening

«Det må da være greit å trene litt og spise sunt..?»

19. juni 2018

Dette innlegget her skriver jeg spontant etter å ha hørt gjennom nok en vittig podcast med Harm & Hegseth, men den er et resultat av mange tanker den siste tiden rundt et tema som engasjerer…

I podcasten (episode #131) snakkes det om situasjonen som oppstår når en som har gjort en imponerende livsstilsendring og oppgradert sin egen helse, treffer en gjeng med #kroppspositivister og elsk-deg-selv-slik-du-er-forkjempere. Programmet deler godt om den usikkerheten som viser seg når man får komplimenter for den nye utgaven av deg sjøl, men så utfordres på at man også var like flott før kiloene forsvant – du vet den veldig spesielle forventingen som oppstår i noen få sekunder om å ha tildels dårlig samvittighet for sin egen gode gjerning.

Det å få et stramt smil og to øyne som gjør backflip 360 fordi man velger å holde seg aktiv, trener og tar helsesmarte matvalg er noe veldig mange friske, raske og helsesmarte mennesker kan kjenne seg igjen i.

Men har det gått for langt ? Er det negativt å være sunn og ta vare på seg selv? Skal vi være så politisk korrekte at vi ikke lenger skal kunne snakke om at overvekt og stillesitting dreper ?

Episoden følges videre opp med den beste, brutalt ærlige og kanskje viktigste setningen fra podcast-leder Harm;

«Du kan ikke spise akkurat hva du vil hele tiden! Det fungerer ikke sånn, med mindre du har lyst til å dø av hjerteinfarkt av en alder av 42…»

Og han har helt rett. Spikeren nailes rett på hodet. Om du lever slik, så bruker du kroppen din som søppelbøtte og stjeler friske leveår fra deg selv på slutten av livet. Slutten på livet ditt kan være nærmere enn du tror når du bruker deg selv som fylling. Kjipe, men helt korrekte fakta.

Jeg har selv gått noen runder disse siste årene og tenkt mye over hvordan jeg ønsker å påvirke. Tid har gått med på å være en motpol til helsehysteriet, men jeg har brukt alt for lite tid på å dele hoveddelene av min hverdag. Mitt vendepunkt kom når jeg fikk en kommentar på Instagram som sa; «Jeg skjønner ikke hvordan du kan spise alle den driten, men være i så god form. Urettferdig»

Mine uker består i hovedsak av at jeg er på beina, trener godt og spiser mat som er bra for kroppen min. Jeg har ikke dårlig samvittighet for å spise godteri og junk på en hverdag, eller ta meg en fest i helgene, men realiteten er at jeg da gjør tilpasninger på andre dager for at regnestykket skal gå opp i løpet av en uke.

Men tilbake til hovedtemaet over. Vi må ikke la det gå så langt at det og leve en sunn og aktiv livsstil, havner i skyggen av å elske sine selvpåførte overvektskilo og livsfarlige inaktivitet – uten å ha som et mål å gjøre noe med det. Det er ikke noe galt i å være sunn og sterk både i kropp og topplokk – det er det eneste riktige sett i et helseperspektiv.

Det er viktig å stå godt i sin egen kropp, ha tro på egne ferdigheter og ha overskudd til å gjennomføre hverdagen. Det er ingenting galt i å være overvektig, men det er viktig å forstå at helsa di vil ha det enda bedre om du gjør en innsats for å nå din normalvekt i en sterk og brukbar kropp. Gjør den innsatsen. Søk hjelp om du trenger det.

Om du følger profiler og påvirkere som du merker at bidrar til at du totalt sett tar dårligere helsevalg for deg selv, så skal du trykke vekk disse fra kanalene dine. Jeg er skikkelig pådriver for balanse og hele den pakka der, men det skal aldri gå på helsa løs.

Og om du treffer en ivrig sjel som har tatt et valg om å leve et aktivt og sunt liv, så skal du heie vedkommende frem og la deg inspirere og skryte av resultatene.

Det skulle faen meg bare mangle. Vedkommende er en legende.

Snakkes, da.

//Sølve

 

Du kommer til å like

2 Comments

 • Reply Nina 20. juni 2018 at 06:43

  Helt enig med deg sølve
  Synes du er helt rå jeg, og blir så inspirert av bloggen din.
  Du skriver og har tanker om mye fornuftig, og setter ting i perspektiv.
  Skulle ønske vi hadde deg på treningssentret her. Da hadde jeg kommet på timene dine
  Ønsker deg en nydelig sommer, både med burger,trening,ute på byen stemning og alt et hærlig liv har å by på ❤
  Regnestykket holder på å gå opp hos meg også, og jeg heier på meg selv, og skynder meg sakte. Vet at jeg når målet mitt om ikke lenge. Nyter livet så lenge , og klapper meg selv på skuldra, og kjenner på bedre energi

  • Reply Sølve Sundrehagen 20. juni 2018 at 10:35

   Takk for at du la igjen så fine ord. Vi snakkes plutselig !

  Legg igjen din kommentar