Hverdagsliv, Trening

Jeg har gjort to store endringer i kostholdet mitt!

18. mars 2018

2018 er kanskje det første året jeg ikke gjorde noen spesielle nyttårsforsetter på treningsfronten. Jeg har personlig blitt veldig fan av nyttårsforsetter, boosten dette gir for mange, og den varige positive endringen det gir for folk som i en eller annen grad klarer å holde på gode vaner…

I 2018 bestemte jeg meg heller for å ta tak i noe jeg har tenkt på lenge. Noen justeringer i kostholdet mitt og min behandling av mat som jeg har hatt på to-do-listen lenge. Av eget ønske. For fremtiden. Både min og andres.

Jeg har alltid vært en storforbruker av kjøtt og en skikkelig slappfisk når det kommer til dumping av tipp topp brukbar og spiselig mat i søppelbøtta.

– dette innlegget tar for seg det førstnevnte – kjøttmaratonet av et liv jeg har levd.

En vanlig dagsmeny med kjøtt for meg kunne bestå av følgende:

Frokost: 

2 brødskiver med skinke, fårepølse, eller en påleggsvariant av kjøtt + diverse naturlig frokosttilbehør. Gjerne et kokt egg.

Lunsj: 

En halv grillet kylling + tilbehør. Eventuelt noe tilsvarende fra varmdisken som frista.

Middag:

250 til 400 gram rødt kjøtt + tilbehør. Alt ettersom hvor utsultet jeg var etter gruppetreningskjøret.

Kveldsmat: 

2-3 lomper/brødskiver med kjøttpålegg + eventuelt restene fra den daglige kjøttmiddagen.

Totalen av dette gir et dagsforbuk, og videre et ukesforbuk av kjøttprodukter, som egentlig er helt vanvittig.

Hvorfor dette forbruket ? Vell, jeg har vokst opp med det. Velkommen til the 90-s på Hallingdals beste vestkant. En rimelig solid innarbeidet vane kan du si.

Jeg vil ikke si at jeg på noe tidspunkt opplevde at kroppen ikke fungerte godt med dette kostholdet, så hvorfor ønsker jeg å endrer det da?  – Rett og slett av hensyn til miljøet, dyrevernet og respekten ovenfor mennesker som ikke har de samme mulighetene og privilegiene som jeg har. Hvorfor skal jeg fråtse bare fordi jeg kan?

Siden 1989 har landets befolkning økt inntaket sitt av kjøtt med rett i overkant av 50%. Noe som igjen vil si at den gjennomsnittlige nordmann spiser 82 kg med kjøtt pr. år.* Jeg lå over gjennomsnittet.

Fire gode grunner til å redusere inntaket av kjøtt som jeg syns er verdt å merke seg: 

1 – mindre etterspørsel frigjør jordbruksarealer som igjen kan benyttes til å dyrke godt kaninfór (blunkesmiljefjes) som igjen gir langt fler kalorier pr. kvm til å gi mat til den stadig økende befolkingen på kloden.

2 – vegetarisk mat er mindre plasskrevende, og mindre forbruk av kjøtt vil gi mindre press på å utvide jordbruksarealer til dyrehold, som igjen gjør at vi ikke presser og ødelegger leveområdene til dyr, insekter og fugler som er en viktig del av helheten på kloden vår. Beskyttelse mot utryddelse.

3 – mindre kjøttproduksjon gir mindre forurensing. Produksjonen av kjøtt står for 18% av all forurensing på kloden. Dyra raper og fiser (gassutslipp), hugging av skog til jordbruksareal gir CO2-utslipp (og dreper klodens naturlige rensesystem), samtidig som sprøytemidler forurenser vann og forderver vannkvaliteten. Selv det du kjøper på flaske (hevede-øyebryn-smiley).

4 – bedre for dyrene våre. Mindre etterspørsel gjør at vi ikke trenger å avle frem flere dyre-kompiser for å dytte i kjeften, som igjen gjør at færre dyr trenger å stresse, ha det kjipt og leve uverdige liv. For det gjør disse dyrene. Mange lever i et lite helvete. Spesielt dyrene som du kjøper ditt billig-storparti-nåerdetfest-tilbudskjøtt fra.

Hvilke små endringer har jeg gjort selv i 2018?

– Siden jeg er ufattelig glad i kjøtt, så begrenser jeg favorittmaten min til et måltid om dagen. Da kan jeg virkelig nyte den biffen, karbonadeigen, eller det marinerte kyllingstykket til det fulle.

– Jeg har en kjøttfri dag hver eneste uke. Ingen fast dag, for jeg er elendig på å planlegge mat da dagsformen avgjør hva jeg har lyst på, men en ukentlig. Stort sett blir dette mandag, eller onsdag. Helgedagene har for mye smooth blodfylt snacks å bjuda på, ass.

– Vi kjøper ikke inn mere kjøtt enn hva vi trenger og prioriterer heller heftig plantebasert tilbehør og annet snacks. Det finnes i bøttevis. Asså? Bønner kan du ha i absolutt alt. Nøtter er godt. Pasta er livet.

Har jeg merket noen endring i og på kroppen min? 

Utover at jeg fortsatt har godt med energi, og at jeg nok ikke flyr like mye på dass, så vil jeg ikke si at det har gitt noen annen merkbar effekt.

MEN… jeg har veldig mye bedre samvittighet med meg selv, mitt forbruk og jeg er stolt av at jeg ihvertfall bidrar litt til bedre hverdager for andre, dyrene våre og miljøet. Hodet er også en del av kroppen og det er allright å lette litt på samvittighetstrykket der innimellom. Det betyr faktisk endel for meg. Litt er bedre enn ingenting, og det kan bli en stor greie om alle bare fiksa seg en liten tilsvarende mini-endring. Dessuten sparer jeg også penger.

Jeg blir aldri noen vegetarianer og himler fortsatt med øynene av argumentene til lakto-veggis-lag-på-lag-klær-gruppa som skriker om at kumelk er for kalver og at kjøtt gir deg kreft om du lukter på det…

…men jeg gjør det for folk, dyr og frodige skoger…

For som jeg skrev over; «Hvorfor skal jeg fråtse bare fordi jeg har muligheten…»

Kan du gjøre en liten endring ?

I neste uke deler jeg min andre store endring som omhandler matsvinn og søppelbøttementalitet…

Snakkes, da.

//Sølve

* Tallene i denne posten er hentet fra rapporten Livestock’s long shadow og framtiden.no – gitt ut av FNs mat og landbruksorganisasjon (FAO) i 2006.

 

Du kommer til å like

Ingen kommentarer

Legg igjen din kommentar