Hverdagsliv, Trening

Studioet mitt fyller ett år!

28. januar 2018

Det lille studioet for personlig trening og smågruppetrening som jeg eier og driver i Porsgrunn fyller ett år. Denne ettåringen har bidratt med et enormt følelsesspekter dette året – akkurat slik ettåringer skal gjøre….

Den 01. februar er det 365 dager siden jeg åpnet dobbeltdørene til den nedlagte kolonialbutikken i Tangenkrysset på vestsiden i Porsgrunn. To måneder med riving, bygging, maling og skruing til sent på kvelden ledet frem til et intimt og kortreist sted for trening og helseveiledning.

Under ser du noen bilder fra før ombyggingen satte i gang. Sjekk ut det rosa rommet med sjakkbrettgulvet. Lekkert.

Mange har spurt meg om bakgrunnen for at jeg startet for meg selv når jeg hadde en solid jobb som Sportslig Leder Gruppetrening på Stamina sine to senter i Grenland? En jobb som jeg trivdes svært godt i og med også. Gruppetrening er jo livet mitt.

Svaret er egentlig sammensatt av ulike faktorer. Det viktigste først.

Lenge har jeg følt at treningssenterbransjen er på vei i en retning hvor fokus dras vekk fra faglig kvalitet på treningsopplegg, nærhet til kunden og personlig oppfølging, og over på prisjag, utnyttelse av ansatte og stort mersalgfokus. Jeg kan ikke si at dette var tilfellet for det trivelige arbeidsstedet jeg forlot, men med nye oppkjøpere på vei inn i min arbeidsplass var jeg veldig klar over at den lokale tilhørigheten jeg hadde fått være en del av, og kikket på som suksessen vår, var på vei bort. Jeg forstår og respekterer ut av økonomiske hensyn hvorfor store treningssenter ofte driftes slik de gjør, men jeg ønsker ikke å være en del av det.

Det å skulle forlate denne ufattelig deilige gjengen her var rimelig kjipt egentlig. Se så mye fine mennesker!

Samtidig som jeg lenge hadde brukt mye energi i hodet på å irritere meg (tildels kanskje unødvendig mye) over retningen treningssenterbransjen var på vei, så hadde jeg lenge drømt om å ha mitt eget sted. Et sted hvor jeg selv kunne få stå for innholdet i treningsoppleggene, standarden for kundekontakt og retningslinjene for personlig oppfølging og gode kunderelasjoner. Om jeg visste så mye bedre selv, så fikk jeg starte for meg selv, da.

Muligheten kom med det perfekte lokalet rett ved leiligheten til Sindre og meg. Samtidig var jeg også på rett sted i livet for å kunne satse. Gikk det til helvete, så hadde jeg fortsatt over halvparten av livet å rydde opp i det på.

Så hvordan var oppstarten den første måneden? Den var suveren. Masse kunder, mye publisitet og oppmerksomhet og fulle arbeidslister fra første dag. Jeg hadde et oppstartstilbud hvor alle fikk teste 30 minutter med personlig trening gratis, hvor målet var å få kunden i etterkant til å velge å investere i enten personlig trening en-til-en, eller i en fastsatt ukentlig gruppe.

Problemet er at svært mange er veldig opptatte av ting som er gratis. Når det faktisk skulle legges igjen penger i et produkt var det  rimelig mange som det viste seg at kun ville ha seg en gratistime med Sundrehagen. Feil nummer en. Burde hørt på gründer-Sunnmøringen som sa at «jeg aldri måtte finne på å gi bort noe gratis…»

Defor ble måned nummer to, tre og fire rimelig røffe. Hadde det ikke vært for at jeg allerede før jeg startet hadde en god og trofast kundegruppe (som jeg er evig takknemlig for at vil trene sammen med meg igjen og igjen), samtidig som jeg hadde andre prosjekter som treningsreiser og eventer planlagt, kunne det fort ha gått rett til helvete egentlig. Skikkelig tøffe måneder.

Jeg hadde basert hele opplegget mitt på å overleve med en-til-en-trening, når det jeg har bygget meg opp på er gruppetrening. Feil nummer to. Takk til min bestevenn som i mai sa: «De klinge ikkje like godt med PT-Sølve, som Gruppetrenings-Sølve. I har’kje heilt trua på det der…»

Takk til alle som var med å bidro både før, under og etter oppstarten. Fy fader for et hektisk opplegg. Det hadde ikke gått uten fine folk. 

Det smart valget kom sent på våren når jeg startet opp PT-grupper. Mindre grupper på 6-8 personer som trente sammen etter treningserfaring, målsettinger og treningslyster. Plutselig fikk jeg kombinere kunnskapen jeg har om trening og folkehelse, med erfaringen jeg har med å lede grupper, men alikevell gi skikkelige individuelle opplevelser. Det jeg merket meg var at kundene fikk et enormt utbytte også av trening med personlig trener i gruppe. Fremgangen var stor hos deltakerne, stemningen god og følelsen av tilhørighet i et team både forpliktet og motiverte. God vurdering.

Det var derfra jeg begynte ideen om at jeg over sommeren skulle tilby et smågruppetreningstilbud. En vanlig gruppetimeplan hvor kundene fritt kunne velge ukentlig, men hvor partiene var små og veiledningen kom fra utdannede, erfarne og voksne personlige trenere. Med meg på laget fikk jeg nok en bærebjelke i treningsmiljøet (og superkollega-venn) i Grenland, Aina Ødegård, og de påfølgende seks ukene med sommerferie ble brukt til å sette sammen et solid treningstilbud.

Hvordan skulle vi skille oss ut i Grenland ? Små grupper, men stort tilbud slik at man ikke ble låst til et fast ukentlig tidspunkt for å få trent. Få konsepter, men heller sørge for å kvalitetssikre disse vi hadde og tilby en til fingerspissene gjennomtenkt treningstilbud.

Det er umulig å bli god på alt, så treningsløken må skrelles ned til kjerne av hva folk ønsker. Flere år med statistikk i treningssenterbransjen har gitt meg noen gode innblikk i treningsrutiner hos hvermannsen. Ola-Kari Nordmann følger ikke trendene, han trener i hovedsak den samme basistreningen hver eneste uke. År etter år. Tung styrke, kondisjon og smidighet.    Disse tre la også føringene for våre treningstimer. Og for å unngå lapskaustrening og midt på treet effekt, sørget vi også å skille på ulike treningseffekten i den enkelte timen. Hos oss trener du enten styrke, kondisjon, eller smidighet når du kommer. Da slår ikke det ene ihjel det andre. Det var også ønskelig å gjøre treningen effektiv, slik at kunden ikke skulle bruke unødvendig mye tid på treningen. 13 år med erfaring har lært meg at 45 minutter er nok med god treningsprogrammering og gjennomtenkt øvelser. Inn og ut på under en time.

En annen stor fordel med små grupper er at jeg og mine kolleger som trenere har tid og mulighet til å følge deg skikkelig opp underveis. Livet skjer og kroppene til vi som trener har til stadighet forandringer det må tas hensyn til. Da er det godt å få dele kunnskap slik at man gir gode opplevelser.

Jeg var svært spent når vi startet opp etter sommeren. Studiet var bygget om for litt større plass og gruppe-funksjonalitet, flere dyktige trenere var hentet inn og tilbudet var spikret. Det var nå ingen tvil om at jeg nå endelig hadde truffet godt. Medlemslistene var fulltegnet allerde før åpningstilbudet var gått ut. Dette på tross av høyere pris, mindre fasiliteter og pinlig lavt markedsføringsbudsjett. Det var mange i Grenland som var klare for bare trening uten alt annet.

Utover høsten har jeg lært mye om driften, men også hvordan gruppetilbudet kan bli enda bedre. Tilbudet blir bedre ved å spesialisere seg på kundefavorittene utvikle disse videre. Målet mitt nå er faktisk å skrelle studiotilbudet ned til kun 4 konsepter. 4 konsepter som tilbys fler ganger daglig og ukentlig. Det gledes til fortsettelsen.

Om jeg skal oppsummere dette eviglange innlegget så må det bli med følgende høydepunkter: —> Jeg skulle ønske jeg var mere tro mot meg selv og hva som har fått meg frem sålangt i treningsbransjen ved oppstart. Jeg er takknemlig for at mine kreative sider og stå-på-vilje som ofte gjør at det popper opp ideer til utvikling. Det er viktig å ha et grunnlag når du skal starte for deg selv. Et grunnlag bygget på kunnskap, erfaring og gode relasjoner. Ha en god kollega. Det er godt å ikke være helt alene. Og hør på regnskapsføreren din når han har tips. Han kan mere om penger enn deg. (stramt smilefjes)

Om du vil vite mere om meg, min oppstart og hvordan dette året har vært, ta kontakt. Jeg deler gledelig erfaringer og tips med andre som ønsker å begynne med, eller er i gang med lignede prosjekter. Det er ikke så skummelt og vanskelig som du kanskje tror.

Uansett. Gratulerer med dagen til studio teleSPREK. Du er det mest spennende som noen gang at skjedd meg på arbeidsfronten. Du blir nok ikke to år gammel, for spennende ting skjer, men alle erfaringer og opplevelser tas med videre inn i 2018!

Snakkes, da.

//Sølve

Du kommer til å like

4 Comments

 • Reply Hege Bratvold Haugen 28. januar 2018 at 20:43

  Helt enormt hva du har fått til Sølve! Hva som skjer videre aner ikke jeg, men jeg håper du tar med deg de gode erfaringene videre og gir oss timer som gir det vi søker. Har ikke tid til lapskaustrening jeg!! Hurra for deg og alt du gir, med og uten Aina!! Dere to ass!! 🙂

  • Reply Sølve Sundrehagen 31. januar 2018 at 21:42

   Tusen takk, fine du!

 • Reply Kai 29. januar 2018 at 09:48

  Lykke til videre og jeg håper du blir 2 år og mange fler.

  • Reply Sølve Sundrehagen 31. januar 2018 at 21:42

   Takk, Kai! Her blir det studio i mange år, men spennende planer vi må snakke om!;-) sees snart

  Legg igjen din kommentar